Etherische olie - Lavendel (Lavendula officinalis)
Lavendel
Algemene informatie
Lavendel is een tot 1 meter hoge groenblijvende struik met zachtgroene smalle blaadjes en violetblauwe bloemen. Inheems in het Middellandse Zeegebied, wordt het nu overal aangeplant. De olie komt voornamelijk uit Frankrijk en wordt verkregen door waterdampdistillatie van de verse bloemtoppen. Lavendel wordt als geurstof veelvuldig gebruikt in zeep, cosmetica en parfums en als smaakstof in de voedsel- en drankindustrie.
Geur
Zacht, zoet en bloemachtig.
Werking
Lavendel wordt gebruikt bij: abcessen, acne, allergieën, blauwe plekken, wondjes, roos, huidinfecties, eczeem, insectenbeten, luizen, psoriasis, zweertjes, zonnebrand, reuma, spierpijn, astma, bronchitis, keelontsteking, hoest, blaasontsteking, onregelmatige menstruatie, witte vloed, misselijkheid, hoofdpijn, migraine, depressiviteit, nerveuze spanning en stress gerelateerde klachten.
Combinaties
De geur van lavendel gaat goed samen met die van de meeste oliën, vooral de citrus en bloemen oliën.
Eventuele risico voor de gezondheid
Niet gebruiken in de eerste helft van de zwangerschap. Niet gebruiken in combinatie met middelen die jodium of ijzer bevatten.
|